Pensja Debiutantek

Świąteczna Pensja Czekoladowa w Airport Hotel Okęcie

Kolejną czwartą Pensją Debiutantek (28 i 29 marca 2015 r.) był weekend obfitujący w aksamitny smak czekolady, intensywne zapachy i oszałamiające dawki endorfin. Debiutantki III edycji uczestniczyły w warsztatach "czekoladowych", zorganizowanych przez Airport Hotel Okęcie. Pod okiem Mistrza Czekolady Michała Iwaniuka, przygotowały: tartę czekoladową, sernik z białą czekoladą oraz desery tiramisu. Drugą kategorią były pralinki i trufle z przeróżnymi nadzieniami. Podczas finałowego poczęstunku zaproszeni goście (szanowne jury pod przewodnictwem pani dyr.

„Kultura żywego słowa i wystąpienia publiczne”

Trzecia Pensja Debiutantek III odbyła się 21 i 22 lutego 2015 r. pod hasłem „Kultura żywego słowa i wystąpienia publiczne”. Pierwszy dzień warsztatów został poprowadzony przez wybitną specjalistkę - Halinę Wałaszewską – Sienkiewicz, znawczynię między innymi do spraw emisji głosu, wystąpień publicznych, a także komunikacji społecznej. Pod jej uważnym okiem, Debiutantki poznały tajniki dobrego przemówienia, zwróciły uwagę na istotę poprawnej wymowy polskich wyrazów, a także miały okazję nauczyć się wielu ciekawych technik poszerzania skali głosu.

Trzecia Pensja Debiutantek III - Zapachowy savoir-vivre

24 stycznia 2015 r. w Pałacu w Wilanowie odbyła się niezwykle zmysłowa Pensja Debiutantek III edycji - "Pensja pachnąca".  Miałyśmy zaszczyt poznać panią Tatianę Grabowską - międzynarodowego eksperta w dziedzinie zapachów i właścicielkę firmy La Selection. Spotkanie było obfite w wiele ciekawych informacji, przydatnych wskazówek i interesujących historii.

.

Część edukacyjna, wzorowana jest na przedwojennych instytucjach edukowania panien i wyposażania w niezbędną „życiową wiedzę”. W ciągu roku, raz w miesiącu, Debiutantki spotykają się w Pałacu Wilanowskim w „Sali Uczt” - miejscu o szczególnym znaczeniu historycznym. Król Jan III Sobieski, tutaj właśnie wraz z małżonką, wydawał uroczyste przyjęcia przyjmując znamienitych gości.

Druga Pensja Debiutantek III - Diamentowa

Druga Pensja Debiutantek III edycji odbyła się 13 i 14 grudnia 2014 r. Była niezwykłym wydarzeniem dla każdej Debiutantki. Dzień rozpoczął się od spaceru po wilanowskim Pałacu, który odsłonił przed nami co kryje się za kulisami tak dobrze nam znanych historycznych faktów. Przechadzając się wśród zabytkowych dzieł sztuki, słuchałyśmy, co w sercu kryła królowa Marysieńka albo jakie motywy kierowały Izabelą Lubomirską. Było to wspaniałe doświadczenie, móc dowiedzieć się więcej od niecodziennej strony o kobietach, które są dla nas wyjątkowymi autorytetami.

Pierwsza Pensja Debiutantek III - Skolimów

6 i 7 grudnia 2014 r. odbyła się druga edycja akcji charytatywnej "Młodość i twórczość dla doświadczenia". Dla uczestniczek III edycji programu "Debiutantki" była to ich Pierwsza Pensja. W magiczny mikołajkowy wieczór 6 grudnia, mieszkańcy Domu Artysty Weterana podziwiali pierwsze wystąpienie publiczne dziewcząt, które prezentowały się w modowym widowisku projektantki Agi Pou. Oklaskom nie było końca. Mieszkańcy Skolimowa, oprócz uczty duchowej, otrzymali również mikołajkowe prezenty.

Jedenasta Pensja Debiutantek II

Na jedenastą i ostatnią Pensję Debiutantek II edycji składały się m.in sobotnie zajęcia taneczne, w trakcie których dziewczęta oraz tancerze ZPiT UW Warszawianka ćwiczyli dwa układy choreograficzne. Pierwszym z nich był walc skomponowany przez Waldemara Kazaneckiego do filmu "Noce i Dnie", drugim był polonez.  Debiutantki II edycji na szczęście są w najlepszych rękach, a efekty wspólnych spotkań będziemy podziwiać już w styczniu, w czasie Balu Debiutantek.  Próbie towarzyszyła ekipa TVP Historia, która nagrywa program dokumentalny o "Debiutantkach".

Dziesiąta Pensja Debiutantek II

25 i 26 października 2014 roku odbyła się dziesiąta Pensja Debiutantek II.  W sobotę miało miejsce pierwsze spotkanie Debiutantek II z tancerzami ZPiT UW Warszawianka.  Dyrektor zespołu - Jan Łosakiewicz dobierał pary, które już w styczniu zatańczą na Balu Debiutantek.   Spotkaniu towarzyszyła nuta nieśmiałości, jak to zwykle bywa na początku. Pary zatańczyły poloneza i otrzymały pierwsze wskazówki dotyczące układów choreograficznych tańców, które zatańczą na Balu.  W słoneczną niedzielę odbyła się uroczysta  inauguracja trzeciej edycji programu "Debiutantki".

Dziewiąta Pensja Debiutantek - "Kochaj zwierzaka"

W dniach 13-14 września podczas obchodów Dni Wilanowa odbyła się pierwsza akcja charytatywna organizowana przez Debiutantki II edycji na rzecz zwierząt pod hasłem "Kochaj zwierzaka". W specjalnie rozstawionym na Plaży Wilanów namiocie w czasie dwóch dni trwania akcji można było zasięgnąć porady ekspertów, złożyć datek  na rzecz zwierząt znajdujących się w schronisku, a także zaadoptować, któregoś z podopiecznych Kociego Azylu Fundacji św. Franciszka z Konstancina.

Ósma ŚPIEWAJĄCA Pensja Debiutantek II

14 i 15 czerwca 2014 r. odbyła się ósma - "Śpiewająca" Pensja Debiutantek. W sobotę Debiutantki drugiej edycji spotkały się z panią profesor Alicją Mossakowską i członkiniami Chóru Wiwat, na jednodniowych warsztatach muzycznych.  Celem spotkania była nauka piosenki "Debiutantka" z muzyką Janusza Tylmana i słowami Jacka Bursztynowicza .  15 czerwca 2014 r. w wytwórni ATM,  odbyło się nagranie utworu.  Debiutantki II znalazły się w najlepszych rękach pani profesor Alicji Mossakowskiej.

Siódma Pensja Debiutantek II w czasie Nocy Muzeów

17 maja 2014 r. odbyła się Ogólnopolska Noc Muzeów, na którą  Debiutantki II przygotowały epokowy pokaz mody pt. "Debiutantka Modna". Początkowo pokaz miał odbyć się na dziedzińcu Muzeum Pałacu w Wilanowie, jednak padający od rana deszcz uniemożliwił wszelkie działania na wolnej przestrzeni.  Ostatecznie pokaz został przeniesiony do  Oranżerii Muzeum Pałacu Króla Jana III.  Pomimo "mokrej aury" dopisało mnóstwo widzów, którzy z zapartym tchem podziwiali powab rokokowego haute couture (rekonstrukcje i inspiracje) oraz elegancję współczesną.

Szósta Pensja Debiutantek II w Hotelu Mazurkas

12 kwietnia 2014 r. w Hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim Debiutantki drugiej edycji uczestniczyły już po raz drugi  w zajęciach Akademii Kulinarnej.  Tym razem były to zajęcia ze sztuki cukierniczej. Wykładowca podzielił dziewczęta na grupę sernika, mazurka i tortu bezowego. Kiedy wypieki były gotowe, nakryto do stołu, by podjąć wyjątkowego gościa - Panią Prezydentową Karolinę Kaczorowską, która przyleciała z Londynu.  W czasie uroczystej kolacji, do której Debiutantki przygotowały owe trzy ciasta, panowała niezwykle radosna atmosfera.

Piąta Pensja Debiutantek II w Akademii Makijażu Mokotowska

W dniach 8-9 marca odbyła się piąta Pensja Debiutantek II edycji.  Pierwszego dnia wypadał Dzień Kobiet, z okazji którego Debiutantki wzięły udział w warsztatach wizerunkowych i makijażowych w Akademii Makijażu Mokotowska. Podzielone na dwie grupy dziewczęta, wysłuchały krótkiego wykładu o pielęgnacji skóry twarzy, który poprowadziła pani Marzena Górak, po czym rozpoczęła się część warsztatowa, polegająca na dobieraniu kolorów garderoby do naturalnych kolorów cery, włosów, oczu.

Czwarta Pensja Debiutantek II

Tematem przewodnim lutowej pensji Debiutantek II były wystąpienia publiczne. Umiejętność wypowiadania się, zwłaszcza wśród szerszego grona ludzi nie jest rzeczą prostą, lecz niezwykle istotną dla młodych dziewcząt, które stawiają swe pierwsze kroki w dorosłym życiu. Dlatego też wilanowskie Debiutantki począwszy od sobotniego poranka pobierały nauki od znamienitych gości. Pierwszym zaproszonym był Pan Artur Buczyński- wiceburmistrz dzielnicy Wilanów, osoba niezwykła, posiadająca wiele pasji oraz dar przemawiania.

Trzecia Pensja Debiutantek II

Trzecia Pensja Debiutantek II odbyła się w przepięknym hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim. Pod czujnym okiem szefa kuchni Bartłomieja Czerwińskiego Wilanowskie Debiutantki przygotowały w Akademii Kulinarnej "Ucztę dla współczesnych, ucztę dla królów". Prace kulinarne zajęły cały dzień. Po południu zaczęli zjeżdżać do hotelu zaproszeni goście i wieczorem podano do stołu następujące potrawy: 1. PRZEKĄSKA ZIMNA Mieszane sałaty i zioła z prażonymi orzachami pinii, pomarańczami, smażoną gruszką i serem gorgonzola w kompozycji sosu z czarnej porzeczki i gorzkiej czekolady 2.

Strony

▲ Góra strony