Debiutantki w Hotelu Ossa Congress&SPA

Wokół sosnowe lasy pokryte mieniącym śniegiem. Miejsce oddalone o dziewięćdziesiąt kilometrów od Warszawy. Świąteczne dekoracje
i aromaty. Odpoczynek połączony z kreatywną pracą. Tak należy podsumować drugą pensję Debiutantek spędzoną w klimatycznym Hotelu OSSA Congress &Spa.

Gotowanie z mistrzem

Po gorącym przyjęciu, rozgoszczeniu w pokojach i pysznym obiedzie, Debiutantki przeniosły się do drewnianej karczmy, w której czekał udekorowany odświętnie stół, półprodukty, noże i „parujące” garnki. Dziewczęta dostały niełatwe zadanie. Pod okiem mistrza Dawida Grzesiaka miały przygotować świąteczne potrawy. Warsztatowe, bożonarodzeniowe menu składało się z wykwintnych, wymagających kulinarnych umiejętności dań: bulionu z kluseczkami z selera i ziemniaka, roladek z karpia i łososia z makaronem gryczanym i spaghetti jarzynowym w aromacie białego wina oraz deseru – musu czekoladowo-piernikowego z sosem śliwkowym. Każda z młodych dam została przydzielona do stanowiska z wybraną potrawą. W grupach dzielnie pracowały od podstaw. Obierały, kroiły, mieszały, przyprawiały i radziły się wybitnego nauczyciela. Jak wyglądał finał kuchennych poczynań? Na pewno nie miał nic wspólnego z powiedzeniem - „Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść”. Debiutantki wspaniale poradziły sobie z zaawansowanymi przepisami.

Świąteczne biesiadowanie

Po przygotowaniu kolacji, nastał czas na zasłużone biesiadowanie. Każda z „gotujących” grup miała przyjemność delektować się przepysznymi daniami. Przez okna można było podziwiać zimowy krajobraz, a w środku izby atmosferę dodatkowo rozgrzewały polskie kolędy w latynoskim wykonaniu. Każda z dziewcząt otrzymała mikołajkowy upominek i przedstawiła się pod tradycyjną choinką. Świąteczny nastrój zagościł na dobre. Po sytej uczcie, zimowe mrozy odeszły w zapomnienie. Ciepłe jacuzzi i sauny oddaliły minusowe temperatury. Basen i wodne natryski pozwoliły na pełen relaks

Szampański nastrój

Następny dzień zaczął się istnie „szampańsko”. Zaraz po śniadaniu, Debiutantki przeniosły się na chwilę w regiony: złocistej Kalifornii, ciepłych Włoch, Francji, gorącej Argentyny i Chile. Wysłuchały ciekawego wykładu na temat win i uczestniczyły w degustacji. Nauczyły się odróżniać kolor starego i młodego trunku, poprawnej degustacji oraz poznały istotne różnice między winami musowanymi. Otrzymały cenne rady – jakimi wytycznymi kierować się podczas zakupu, jakie trunki serować podczas eleganckich przyjęć i dowiedziały się, że dobre wino można poznać m.in. po eleganckiej butelce. Bez problemu rozróżniały rodzaje kieliszków do szampanów, win i koniaków. Na koniec otrzymały życzenia, aby w przyszłości każdy swój dzień zaczynały w szampańskim nastroju.
 
Zimowe okoliczności tym razem tworzyły tylko niegroźny, nastrojowy obrazek. W Hotelu OSSA Congress & Spa Debiutantki spędziły ciepłe chwile. Były to dni wyszukanych aromatów, pysznych potraw,  świątecznych dźwięków i relaksu.  Po wspaniałym weekendzie dziewczęta z niechęcią wracały do codziennych obowiązków – szkół, studiów i prac. Już za miesiąc kolejne spotkanie…

Justyna Mickiewicz

▲ Góra strony